Sports Hall in den Breitwiesen | THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten
4 mins read

Sports Hall in den Breitwiesen | THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten

Sporting events with tree-climbing. Gerlingen’s new Sports activities Hall in den Breitwiesen. Even from afar, the cubic composition impresses with its simplicity and understated magnificence: The new sporting activities corridor in Gerlingen is an interesting forerunner to the Breitwiesen Stadion with a entrance of perforated, good trapezoidal sheet and circumferential windows. The constructing is specifically related to the current outside sports intricate as perfectly as the new “Sportlerboulevard” (Athletes’ Boulevard) working alongside the enjoying discipline, which produces a url to the adjoining school’s stands and schoolyard. As a outcome, the hall merges seamlessly with both the organic landscape and the adjacent buildings.

Simon Sommer

Athletics Hall in den Breitwiesen’s Structure Strategy

Insideand exterior correspondence. The most important entrance of the new two-bay hall qualified prospects to the “Sportlerforum” (Athletes’ Discussion board), a forecourt created as a assembly area. The enlarged parking ton, with its aged (and new) tree inhabitants, is found to the west. A shady tree was integrated into a picket resting island, and wideconcrete seatingsteps allowed friends to relaxation and linger. The covered entrance place and the lobby, which extends all the way to the upper ground, direct to thegymnasium. The exposed concrete wallsgive the area a highly effective and energetic sense. 1 facet delivers a direct look at into the sporting activities hall by way of aglass doorway. To the east, a single enters the glazed hallway spot on the other side.

Sports Hall in den Breitwiesen

Simon Sommer

Through the monumental, flush home windows, the view of the outside sporting activitiesgrounds expands, whilst chairs each inside of and outdoors offer room for observing or ready. A several picked elements contrast below, as they do in the course of the hall interior: the gentle spruce wooden (below: of the lockers), the anthracite mastic asphalt, and the concrete of the walls and stairs major to the greater flooring.

Sports Hall in den Breitwiesen

Simon Sommer

Light and shadow outcomes. From the corridor, two vestibules guide into the triple-dividable gymnasium. The noticeable, plainly arranged glulam truss supporting framework, with each other with the suspended ceiling, built-in mild strips, and, in distinct, the wall cladding of slender spruce slats, provides a peaceful space mood and acoustics. The broad glazing of the hall provides greatest brightness: The enormous window apertures that operate like a ribbon from the west to the north side of the hall’s higher edge, as effectively as the east-experiencing skylights, connect the hall’s inside with its all-natural environment.

Sports Hall in den Breitwiesen

Simon Sommer

The tree tops relocating in the wind produce an spectacular play oflight and shadowin the interior, which is even noticeable by means of the temperature- and wind-controlled awnings. Higher than the hall operates a slender corridor with balustrades made of steel, which can be utilized as a tiny grandstand even with no benches. This is where the flexibly divisible switching rooms are located, as very well as additional south, the focused rooms, such as the roomy gymnastics home. With its largewindowparts and added glazing in the route of the gymnasium, it conveys the emotion of currently being in the middle of character – indeed, of dancing among the the trees.

Sports Hall in den Breitwiesen

Simon Sommer

The transforming tree tops generate a breathtaking dance of gentle and shadow in the interior, which is obvious even by way of the temperature- and wind-controlled awnings. Earlier mentioned the hall is a slim corridor with steel balustrades that can be used as a very small grandstand even without benches. This is wherever the dynamically divisible modifying rooms, as perfectly as the devoted areas, these as the large gymnastics area, are situated. With its enormous window areas and supplemental glazing towards the gymnasium, it gives the effect of being in the heart of nature – of dancing among the trees.

Sports Hall in den Breitwiesen

Simon Sommer

Performance andsustainability. The architects concentrated on sustainable creating and reducing electrical power needs all through the scheduling period: A central ventilation procedure with pretty productive heat recovery was created, which is disguised in a lowered roof area and supplemented by photovoltaic modules, in addition to numerous thermal insulation measures. From the outside the house, neither is obvious. As a outcome, the building’s cubic and basic design is not visually disrupted: The lamellar framework of the facade, which properly merges in with the natural surroundings, is obvious from all sides.

Task Details:

Architects: THOMA. LAY. BUCHLER. Architekten
Region: 3237 m
Yr: 2022
Photographs: Simon Sommer
Makers: Schco, Velux, Warema
Lead Architect: Thomas Buchler, Cornelia Eisenbraun, Barbara Kieferle
Structural Engineering: Rapid+Epp
Electrical Scheduling: Bauplanung Franz
Landscape Design and style: Winkler & Boje
Complex Setting up Equipment: IWP Ingenieurbro fr Systemplanung
City: Gerlingen
Nation: Germany