Fellenoord 15 Renovation | UNStudio
5 mins read

Fellenoord 15 Renovation | UNStudio

Over the past several several years, there has been a noteworthy change in point of view with regards to the environmental consequences of building tactics, prompting a reconsideration of the traditional solution to demolishing structures for new construction. The prevailing trend now leans towards renovating or redeveloping current setting up stock as a additional sustainable different. This tactic not only aids to reduce the negative impression on the atmosphere but also extends the lifespan of constructions. Furthermore, it will allow for the preservation of historic and regional significance embedded inside these structures, incorporating a layer of cultural sustainability to the overall architectural ethos.

© Eva Bloem

Fellenoord 15 posed a exclusive challenge with its existing construction, as it stood as an isolated fortress in just the metropolis. The building’s structure was no extended conducive to the evolving and increasing workforce, foremost to a disconnected and fragmented inside. This meant that colleagues have been pressured to function in isolation, highlighting the need for a transformative method to address the existing structure’s spatial and collaborative constraints.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

Fellenoord 15’s Layout Concept 

Even with the problems, Fellenoord 15’s strong shell presented a beneficial chance for sustainability. As an alternative of opting for demolition, the final decision was built to retain the current structure, likely decreasing the CO2 footprint by close to 40% in comparison to developing a new constructing. The demolition of the previous facade also embraced sustainable strategies, laying the groundwork for an environmentally aware improvement.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

The redesign of the constructing efficiently secured a BREEAM-Superb sustainability rating. Via innovative methods, this kind of as geothermal heating and cooling, h2o-centered local weather ceilings, and solar panels, the transformed composition embraces a determination to environmental obligation. All-natural supplies, like stone, lead to equally aesthetics and sustainability. UNStudio’s renowned emphasis on optimizing ground strategies assures highest sights and daylight, improving the vitality balance and total nicely-getting and productiveness of the building’s occupants. Also, the considerate collection of plant species in the landscape style and design, together with insect inns, bat bins, and nesting boxes, actively encourages and supports community biodiversity.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

Tech-enabled. Benefitting from Edge’s knowledge, the building is equipped with a wide range of wise systems. The use of spot sensors and clever facts infrastructure offers insight into the actions of the people, which contributes to the reduction of strength intake and enhances the efficient use of area. By tracking strength usage designs, pinpointing inefficiencies, and producing authentic-time changes, these sensors assist generate a lot more sustainable and snug workplaces that also regulate personal function environments. The outcome is a new, flexible workplace making made to adapt to employees’ present-day – and upcoming wants.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

UNStudio’s visionary style breathes new lifestyle into the former Rabobank setting up, transforming it into an inviting, open-experiencing structure that harmonizes with its atmosphere. By way of strategic adjustments to the massing and the introduction of a new entrance, Fellenoord 15 establishes a more seamless relationship with the surrounding urban landscape. The removal of a parking great deal on the station-dealing with aspect improves the Fellenoord 15’s integration, fostering a feeling of openness and accessibility. The considerate articulations in the layout strategically posture things to further greatly enhance the building’s conversation with its environment, developing a dynamic and partaking urban existence.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

Fellenoord 15 boasts an understated exterior aesthetic, enriched by distinguished characteristics like voids, home windows, roof articulation, and a distinct entrance. The Fellenoord 15’s perforations develop into clear when noticed up near, introducing a nuanced tactile high quality and layering through the expanded mesh cladding. This style and design choice results in a refined moiré result in the plinth, adding a subtle visible dimension with the double layer of expanded metallic mesh.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

The newly created entrance to Fellenoord 15 establishes a immediate website link from the road to the atrium, featuring a roomy, semi-community staircase. In a departure from the preceding fragmented structure, the style and design seamlessly integrates the current developing masses as a result of a cohesive landscape of flexible office floors, fostering connectivity throughout beforehand disjointed parts.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

The newly created business floors embrace a strategy of activity gradient, strategically inserting vibrant and bustling workspaces at the central coronary heart of the interior. Concurrently, quieter function environments are thoughtfully positioned together with the facades on each individual floor, catering to the varied desires of a vast variety of employees.

Fellenoord 15

© Eva Bloem

Task Facts:
Architects: UNStudio
Place: 32000 m²
Year: 2023
Photographs: Eva Bloem
Structural Engineering: PBT
MEP: Deerns
Constructing Physics: DGMR
Interior Architect: OTH
Layout Team: Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marianthi Tatari, Marc Hoppermann, Jaap-Willem Kleijwegt and Bruno Peris, Piotr Kluszczynski, Thys Schreij, Cristina Bolis Krishna Duddumpudi, Yamoh Rasa, Ryan Henriksen, Ed van Vulpen
Fireplace Safety: DGMR
Price tag Marketing consultant: BBN
Common Contractor: Jongen Bouwpartners
City: Eindhoven
State: The Netherlands